10 november 2022 - Samenwerking tussen formeel en informeel rond zelfbeschikking
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online   |  Afmelden
Uitnodiging Platform Eer en Vrijheid 2022
Kennisplatform Integratie & Samenleving
Uitnodiging Landelijke bijeenkomst Platform Eer en Vrijheid 2022
Samenwerking tussen formeel en informeel rond zelfbeschikking

Op donderdag 10 november 2022 is de jaarlijkse bijeenkomst van het Platform Eer en Vrijheid. Dit jaar eindelijk weer fysiek! Samen met een aantal bij het Platform aangesloten organisaties heeft Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) een leerzaam en inspirerend inhoudelijk programma opgesteld.

De bijeenkomst bestaat uit een plenair deel met interessante presentaties, na de lunch gevolgd door vijf interactieve presentaties. Er is volop tijd en ruimte om elkaar ook informeel te ontmoeten.

Thema
Het centrale thema is ‘Samenwerking rond zelfbeschikking tussen formele en informele organisaties’. Informele organisaties (zoals vrouwen- en migrantenorganisaties) en formele organisaties (als Veilig Thuis en sociale wijkteams) kunnen hun krachten meer bundelen en elkaar versterken. Onder de bezielende leiding van Naima Azough zullen we tijdens de platformbijeenkomst de volgende vraag beantwoorden: hoe kunnen formele en informele organisaties het beste samenwerken om de problemen rond zelfbeschikking beter en eerder aan te pakken?

Wanneer?
De bijeenkomst van Platform Eer en Vrijheid wordt gehouden op donderdag 10 november 2022 van 10.00 – 17.00 uur bij Seats2Meet in Utrecht. 
Moreelsepark 65, 3511 EP Utrecht

Programma
  • 9.30 – 10.00: Inloop
  • 10.00 – 12.00: Deel 1 (ochtend)
    • Welkom door dagvoorzitter Naima Azough
    • Keynote-presentatie van Esmah Lahlah
      Lahlah spreekt over het belang van een goede samenwerking tussen informele en formele basisvoorzieningen om de sociale basis van inwoners te versterken. Lahlah gaat in op de rol en mogelijkheden van gemeenten, maar ook het spanningsveld waar je als gemeente vaak in zit.
    • Nieuws uit Den Haag met Nathalie Harrems
      Harrems is MT-lid Directie Samenleving en Integratie, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en presenteert de preventieve aanpak op zelfbeschikking. 
  • 12.00 – 13.00: Lunch
  • 13.00 – 13.45: Deel 2 (middag)
    • Theatraal intermezzo door Halime Yarba 
      Halime Yarba is theatermaker en schrijfster van het boek ‘Ongeschreven tradities’ over haar uithuwelijking. Ze laat zien hoe onbewust gewoontes en tradities verweven zijn in ons leven en hoe moeilijk het is die te veranderen.
  • 14.00 – 15.00: Deelsessies
    • Sessie 1: Het gebied van samenwerken op formeel en informeel vlak
    • Sessie 2: Hoe organiseer je samenwerking tussen informele en formele partners?
    • Sessie 3: Zelfbeschikking en Afhankelijk Verblijfsrecht – hoe dan?
    • Sessie 4: Samen leren, samen werken
    • Sessie 5: De samenwerking tussen een zelforganisatie en een gemeente
  • 15.15 - 15.45: Plenaire terugblik en afsluiting
  • 15.45 - 17.00: Informeel napraten en borrel

Lees meer over de sprekers en deelsessies hieronder. 


Voor wie?

Medewerkers van instellingen als Veilig Thuis, vrouwenopvang, hulpverlening, politie, onderwijs, migranten- en vluchtelingen- (vrouwen-) organisaties, onderzoekers en beleidsambtenaren, betrokken bij de preventie en aanpak van problematieken als eergerelateerd geweld, huwelijksdwang, achterlating en gedwongen leven in isolement. Maar ook andere belangstellenden zijn welkom.

We hopen op je komst en op een leerzame en mooie bijeenkomst samen! 

Met hartelijke groet,

Siham el Moussaoui, Hilde Bakker, Sahar Noor en Eliane Smits van Waesberghe, 
Coördinatoren Platform Eer en Vrijheid
Meld je hier aan!
Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
 
 
Deelsessies
 
Stichting Al Amal en gemeente Utrecht
Sessie 1: Het gebied van samenwerken op formeel en informeel vlak
Hoe een Utrechts initiatief een plek verwierf tussen professionele organisaties

Stichting Al Amal is een organisatie die de participatie van bewoners met een migratieachtergrond wil bevorderen. Zij richt zich op diegenen die er niet in slagen op eigen kracht hun weg in de Nederlandse samenleving te vinden. In deze presentatie vertellen Stichting Al Amal en de gemeente Utrecht over hoe deze samenwerking ontstaan is en nu wordt voortgezet.
Meld je aan
 
Miemoent el Fakih en Karin Fraser
Nisa4nisa en de gemeente Amsterdam
Sessie 2: Hoe organiseer je samenwerking tussen informele en formele partners?
Presentatie van een Handboek

In Amsterdam is in samenwerking met 13 informele en formele organisaties het Handboek ‘Samen Sterker tegen Huiselijk Geweld en Kindermishandeling’ ontwikkeld. Miemoent el Fakih (stichting Nisa4Nisa) en Karin Fraser (gemeente Amsterdam) nemen je aan de hand van dit handboek mee in hun ervaringen, successen en knelpunten in het zoeken en beter vinden van de samenwerking.
Meld je aan
 
Fatima Ballah en Petra Snelders
Platform Zelfbeschikking 
Sessie 3: Zelfbeschikking en Afhankelijk Verblijfsrecht – hoe dan?
Wat is de betekenis van de juridische afhankelijkheid voor vrouwen?

Hoe kunnen organisaties en gemeenten hen op het gebied van emancipatie, integratie en veiligheid ondersteunen? Deze sessie gaat in op de invloed van de afhankelijke verblijfsvergunning op de zelfstandigheid en zelfontplooiing van vrouwen die te maken hebben met het afhankelijk verblijfsrecht.
Meld je aan
 
Saniye Tezcan en Joey Poerwoatmodjo
Movisie en St. Kezban
Sessie 4: Samen leren, samen werken 
Professionals en sleutelpersonen op training

Als lokale professionals en informele werkers samen een training of workshop volgen helpt dit om elkaar te leren kennen. Twee trainers demonstreren in deze workshop enkele werkvormen en bespreken met de deelnemers ervaringen, tips en tools om de samenwerking in de eigen regio te starten of te verbeteren.
Meld je aan
 
Lovijah Veldt, Sandra Rutjes en Anne-Marijn Tielen
St. Jam en gemeente Arnhem 
Sessie 5: De samenwerking tussen een zelforganisatie en een gemeente 
De professionalisering van een Arnhems initiatief met hulp van de gemeente

Stichting JAM is een vrouwenorganisatie die zich inzet voor meiden en vrouwen, met als expertise het moederschap. Tijdens deze presentatie vertellen ze hoe zij van één project uitgegroeid zijn tot een professionele organisatie die heeft moeten strijden voor bestaansrecht in en met de Gemeente Arnhem.
Meld je aan
 
Sprekers
 
Naima Azough
Naima Azough was bijna zeven jaar Kamerlid voor GroenLinks. Sinds 2010 is ze werkzaam als zelfstandig adviseur op verschillende sociaal-maatschappelijke vraagstukken.
Lees meer
 
Esmah Lahlah
Esmah Lahlah is namens haar partij GroenLinks wethouder van Bestaanszekerheid, Kansengelijkheid en Talentontwikkeling in het college van burgemeester en wethouders in Tilburg.
Lees meer
 
Nathalie Harrems
Nathalie Harrems is MT-lid Directie Samenleving en Integratie, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) presenteert de preventieve aanpak op zelfbeschikking.
Lees meer
 
Halime Yarba
Halime Yarba is theatermaker en schrijfster van het boek ‘Ongeschreven tradities’ over haar uithuwelijking. Ze laat zien hoe onbewust gewoontes en tradities verweven zijn in ons leven en hoe moeilijk het is die te veranderen.
Lees meer
 
Volg ons op social media voor het laatste nieuws
Linkedin   Twitter   Youtube
 
Contact
030 - 2303260        |         info@kis.nl
Disclaimer                         Colofon                         Privacy