'Houd rekening met de leefwereld van de ouders'
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online   |  Afmelden
Nieuwsbrief Platform Eer en Vrijheid
Kennisplatform Integratie & Samenleving
Houd rekening met de leefwereld van de ouders
Bij het opvoeden van kinderen komen bij ouders veel vragen naar boven. Voor ouders met een migratieachtergrond die met andere normen en waarden zijn opgegroeid kunnen er nog extra uitdagingen spelen. Zoals hoeveel vrijheid je je kind kunt geven en hoe je omgaat met uitsluiting of discriminatie. Jamila Achahchah en Marjolijn Distelbrink zijn projectleiders bij het KIS-programma Jeugd en Opvoeding. Op 4 november geven ze samen een presentatie op de online bijeenkomst van het Platform Eer en Vrijheid.
Lees het interview
Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
 
 
Uitnodiging Jaarlijkse bijeenkomst Platform Eer en Vrijheid
'Zelfbeschikking en het weerbaar opvoeden van dochters en zoons'

Graag nodigen we je van harte uit voor de jaarlijkse bijeenkomst van het Platform Eer en Vrijheid. Of je nu werkt met ouders, met jongeren of op een andere manier je inzet om zelfbeschikking te bevorderen, in het programma 'Zelfbeschikking en het weerbaar opvoeden van dochters en zoons' komen veel verschillende invalshoeken en vraagstukken aan bod.

In de plenaire presentatie van Jamila Achahchah en Marjolijn Distelbrink (KIS) belichten zij opvoedvraagstukken over botsende waarden, eer en eerlijkheid, over religie en het weerbaar opvoeden van jongens en meisjes. In elk van de vier workshops vertellen professionele opvoedondersteuners hoe zij een specifieke opvoedvraag aanpakken. Er is uiteraard ook ruimte voor vragen en uitwisseling van ervaringen.

Praktische informatie
  • Jaarlijkse bijeenkomst Platform Eer en Vrijheid
  • Datum: donderdag 4 november 2021
  • Tijd: 14.00 – 16.00 uur.
  • Waar: online (na aanmelding ontvang je na 1 november een Zoom-link)
  • Aanmelding: meld je aan via dit formulier. Je kunt één workshop kiezen.
    • Let op: aan de workshops zit een maximum aantal deelnemers, wees er dus op tijd bij! Voor het plenaire deel geldt geen maximum. Je kunt ook alleen het plenaire gedeelte bijwonen.
Programma
  • 14.00 – 14.15: Welkom door gespreksleider Naima Azough, Den Haag Vandaag door Florentine Zarks, ministerie van SZW
  • 14.15 – 15.00: Presentatie Jamila Achahchah en Marjolijn Distelbrink, projectleiders KIS-programma Jeugd en Opvoeding, met gelegenheid om vragen te stellen
  • 15.00 – 15.15 uur: Intermezzo
  • 15.15 – 16.00 uur: Workshops over praktijkervaringen, keuze uit één van de vier workshops:
    • Opvoedondersteuning in de Antilliaanse gemeenschap bij kwesties als incest en discriminatie
    • Weerbaar opvoeden en de rol van de gemeenschap
    • Seksuele opvoeding in islamitische gezinnen
    • Samenwerken bij opvoedondersteuning door het informeel netwerk van sleutelfiguren en professionals
Lees hieronder meer informatie over de diverse workshops.

We hopen je online te zien op 4 november en op een leerzame en mooie bijeenkomst samen!

Met hartelijke groet,

Siham El Moussaoui en Hilde Bakker, Coördinatoren Platform Eer en Vrijheid

Kennisplatform Integratie & Samenleving
Meld je aan
Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
 
 
Workshops
 
Shariselle Francisca
Opvoedondersteuning in de Antilliaanse gemeenschap
Wat mijn wortels jou over mij vertellen
Deze workshop gaat over het bewustmaken van sensitieve thema’s die zijn gekoppeld aan specifieke culturen en herkomsten. Bewustwording over deze sensitieve thema’s is nodig voordat je iemand hulp kunt bieden. Zo wordt er in deze workshop gekeken naar wat de hiërarchieën in gezinnen met een migratieachtergrond zijn. Deze workshop biedt handvatten over hoe je kunt navigeren in een mijnenveld van cultuur, tradities, eer en vrijheid die voor jou onbekend zijn.
Asmaa Darkaoui en Bouchra Lahrech
Weerbaar opvoeden en de rol van de gemeenschap
Tradities en opvoedpatronen, doorbreken of omarmen?
Het kennen van je eigen historische en culturele achtergrond ligt ten grondslag aan je houding en motivatie als transcultureel professional. Er is echter een verschil tussen ‘cultuurbewust’ en ‘cultuursensitief’ en tussen ‘vaardig’ en ‘competent’ zijn. In deze workshop gaan we aan de slag met tradities en (opvoed)patronen binnen gezinnen. De eerste stap is het bewust worden. Zijn de patronen (nog) helpend of juist niet? Wat kun je doen om ze te doorbreken of juist te versterken? Hoe kun je als professional gezinnen ondersteunen?
 
Rahmouna Aharouil
Qurratacoaching
Seksuele opvoeding in islamitische gezinnen
relaties en de totstandkoming van een huwelijk binnen de Islam
In de islam is beschreven hoe het huwelijk volgens de waarden en normen van de islam het best tot stand kan komen. En welke wijsheden hierachter schuilen. In de praktijk zien we dat hier niet altijd gehoor aan wordt gegeven. In de workshop worden verschillende perspectieven op dit thema vanuit verschillende collectieven besproken. Daarnaast zal deze workshop ingaan over hoe we zelfbeschikking en vrijheid op dit gebied kunnen stimuleren.
 
Christien Hoek en Naima Reggani
Samenwerking van het informeel netwerk van sleutelfiguren
Weerbaar Opvoeden en het werven van sleutelfiguren
Deze workshop bestaat uit een presentatie aan de hand van een interview met een sleutelfiguur. Wat is een sleutelfiguur, wat voor rol heeft een sleutelfiguur en hoe werf je de juiste sleutelfiguren voor de betreffende doelgroep? Waar moet je als professional rekening mee houden qua inzet en budget? De doelgroep waar het gehele project om draait zijn ouders met verschillende culturele en religieuze achtergronden. Verbinding is het uiteindelijke doel.
 
Bekijk het complete programma  
 
Evaluatie Platform Eer en Vrijheid
Begin dit jaar is er een evaluatie uitgevoerd naar het Platform Eer en Vrijheid. De doelstellingen van het Platform zijn het bevorderen van kennisdelen, agenderen van maatschappelijke problematiek en versterken van netwerken. De evaluatie ging over in hoeverre de doelstellingen volgens deelnemers gerealiseerd worden en welke aanbevelingen ze zien. Het eindrapport wordt binnenkort gepubliceerd en naar de Tweede Kamer gestuurd. Bedankt aan Platform-deelnemers die hun ervaringen hebben gedeeld!
 
 
Volg ons op social media voor het laatste nieuws
Linkedin   Twitter   Youtube
 
Contact
030 - 2303260        |         info@kis.nl
Disclaimer                         Colofon                         Privacy