Tips voor gemeenten
Nieuws, achtergronden en advies rond diversiteit, integratie en migratie
Lees online  |  Doorsturen
t in
Kennisplatform Integratie & Samenleving
vluchtelingen werk
Vluchtelingen sneller aan het werk: 4 tips
Gemeenten schatten dat zo’n zestig procent van de vluchtelingen pas kans op werk heeft na een aanvullende opleiding of vrijwilligerswerk. Daarbovenop is dertig procent niet bemiddelbaar naar werk. Wat kunnen gemeenten doen?
naar aanbevelingen
jeroen olthof
'Cultuurdivers werken moet geen afvinklijstje worden'
Wethouder Jeroen Olthof van Zaanstad vindt het belangrijk dat wijkteams, als dat nodig is, hun aanbod toesnijden op de etnische achtergrond van bewoners. Maar we moeten dit vooral niet in een systeem willen vangen, zegt hij. Een gesprek over cultuurdivers werkende wijkteams in Zaanstad.
lees interview
onderwijs vluchtelingen
Talent jonge vluchtelingen te vaak onbenut
Veel jonge vluchtelingen studeren en werken onder hun niveau. Door gebrek aan begeleiding en grote niveauverschillen tussen de jongeren, blijft veel talent onbenut. Dat blijkt uit een verkennende studie.
naar resultaten onderzoek
brugfunctie
'Migrantenorganisatie heeft meer dan brugfunctie'
Vrijwilligers bij migrantenorganisaties zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor ouders uit hun achterban als ze vragen hebben over de opvoeding. Professionele aanbieders van zorg kunnen hun ondersteunen in de hulp die zij bieden. Dit vergt een inzet vanuit andere rollen dan men gewend is.
Lees hoe
mantelzorg
Zo ondersteunt Utrecht mantelzorgers
Het lukt gemeenten niet altijd om mantelzorgers van niet-westerse herkomst in beeld te krijgen en goed te ondersteunen. Gemeente Utrecht vertelt over hun aanpak om de situatie te verbeteren.
meer over aanpak utrecht
eenzaam
Discriminatie leidt tot lage zelfwaardering jongeren
Hoe meer jongeren discriminatie op basis van religie, afkomst of huidskleur ervaren, hoe lager de zelfwaardering en hoe minder ze zich verbonden voelen met Nederland. Dat blijkt uit een afstudeeronderzoek in opdracht van Kennisplatform Integratie & Samenleving.
naar artikel
blog
annemarie van hinsberg
Discriminatie is niet normaal
Zij, Jurenne Hooi, een zwarte vrouw met haar roots in Curaçao en ik, een witte vrouw met mijn roots in Zuid-Limburg. Onze wegen kruisen elkaar aan de Keti Koti Dialoogtafel. Het is een indringend gesprek over onderwerpen die niet vanzelfsprekend gedeeld worden. Haar verhaal heeft mij er nog eens van doordrongen dat wat voor mij vanzelfsprekend en normaal is, dat voor vele anderen niet is.
naar blog
vraag en antwoord
Hoe pak je maatschappelijke spanningen in de wijk aan?
Bekijk het antwoord
Overig nieuws
Migrantenorganisatie: vraag hier fonds aan voor voorlichting taboes
Gastblog: Een ode aan de verbinders in onze samenleving
Goed voorbeeld integratiebeleid: gemeente Westland
Best gelezen artikelen van juni
Thema's
 
 
 
Kennisplatform Integratie & Samenleving is een programma van
het Verwey-Jonker Instituut en Movisie.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich daarvoor heeft aangemeld op onze website.